שימו ♥!

הפוסט הבא מספר איך אפשר לטייל לבד בוינה, והוא מתובל בסיפורים היסטוריים מעניינים.

אם אתם מעוניינים גם בפוסט יותר אינפורמטיבי ופרקטי לשימוש בזמן הטיול, על מה יש לעשות בוינה, כולל מפות הגעה ולינקים לרכישת כרטיסים – יש את זה כאן.

שנתיים וחודשיים אחרי טיול הסולו הראשון והאגדי שלי לוילנה, עשיתי זאת שוב, הורדתי רק אות אחת, ועפתי לטיול סולו בוינה!

מה זה טיול? טיולון, טיולצ’יק. פחות מ-72 שעות, יומיים וחצי בנטו. למה כל כך קצר? כדי לא להעמיס יותר מידי על עדי (מוזמנים לקרוא קצת עליי כאן), וכי ככה לא צריך לעשות בדיקת קורונה לפני שחוזרים.

 

מה זה סולו? אתם כבר יודעים שחלק גדול מהכיף בטיול סולו זה שיש לכם הזדמנות לפגוש אנשים שבחיים לא הייתם פוגשים אם לא הייתם לבד. בשבילי זה אולי החלק הכי משמעותי בלטייל לבד. למרות שבסופו של דבר, רוב הזמן באמת הייתי עם עצמי, אבל גם זה חלק מהכיף.

אז כהרגלי ממסורת ארוכת שנים, אשתף בסיפור הטיול שלי, כשאת הסיפורים ההיסטוריים אמקם בתיבות אוצר היסטוריות זהובות. ככה שמי שלא מתעניין בהיסטוריה, יוכל פשוט לדלג.

 

אז לפני שנצלול לחוויות, מילה על הקורונה – טסתי ב-4.11.21, בדיוק כשהקורונה באוסטריה נסקה לשיאים חדשים. לא נתתי לזה להעכיר את רוחי, ובכל אופן, מעולם לא ראיתי הקפדה כזו על התקנות (אולי כי אני חי בישראל..). בכל מקום סגור ביקשו ממני אישור להיותי מחוסן/בדיקה שלילית, ובכל מקום סגור (שאינו מסעדה) 99% מהאנשים מקפידים על מסיכה תקנית שנמצאת לא רק על הסנטר, אלא גם על הפה ואף על האף!

 

טוב, אז מה היה בטיול ואיך זה לטייל לבד בוינה? נתחיל

יום חמישי - 4/11/21 - אי אפשר בלי דרמות

נתחיל בדרמה של הבוקר. הטיסה בשעה 11:20. יוצא ב-6:50 בנסיעה שבדרך כלל לוקחת שעה, אבל בוקר ופקקים, אז מקווה להגיע ב-8:30, כ-3 שעות לפני, לחניון לטווח ארוך בנתב”ג.

אבל לא חשבתי על זה שזה בוקר של חמישי, פקקים הרבה יותר רציניים, הוייז כל שניה מעדכן את עצמו, ואני רואה שאני מגיע ב-9, ומתחיל להלחץ.

מהר יוצר קשר עם חניון “טסים”, שירות שאני מכיר וכבר השתמשתי בו בעבר. הם פוגשים אותך ממש בכניסה לטרמינל, אוספים ממך את הרכב לחניון שלהם, ואז פוגשים אותך עם הרכב שלך כשאתה נוחת ביציאה מהטרמינל. כל זה עולה 100 שקלים יותר מהחניון לטווח ארוך.

אני מתאם איתם את האיסוף, מגיע לטרמינל. השעה 9:05, והדייל שאמור לאסוף את הרכב ממני לא שם. אני מתקשר אליו 3 פעמים, ואין מענה. ואז מגיע שוטר. אתה לא יכול לחנות פה. השירות של “טסים” לא מורשה בנתב”ג, ואם אתה משאיר כאן את הרכב, זה 500 שקל קנס. פאק, אין לי זמן לשטויות האלו!

נכנס לרכב, ובדיוק אז הדייל של “טסים” עונה, אני צועק עליו (מאוד לא אופייני לי) איפה הוא, ושכמעט קיבלתי קנס בגללם, והוא אומר שאין לו מה לעשות, ושאם הוא יבוא, השוטר גם ייתן לו קנס.

אני עוזב את “טסים”, וטס לחניון לטווח ארוך. כמובן שהכל מלא. בסוף מוצא חניה בדוחק בקצה החניון. רץ לתחנה של השאטל שמסיע לטרמינל, ונרגע כשאני רואה שם עוד 2 זוגות שאמורים לעלות איתי לטיסה. השעה כבר 9:30. מפה לשם, אני מגיע לשער העלייה למטוס בדיוק בזמן, מבלי שהספקתי לקנות משהו לאכול ולקנות לעצמי ספר לטיול כמו שתכננתי. לא נורא!

נוחת בוינה

השעה 14:46 ואני רעב! לוקח את קו רכבת S7 לתחנת Wien Mitte במרכז העיר. מאוד נוח וזול.. 4.30 יורו לכרטיס. זו תחנה שהיא רבע שעה הליכה מהמרכז, ויש שם גם קניון. אתם תראו את המקום שבו מוכרים כרטיסים מייד אחרי שאתם יוצאים מהאולם איסוף מזוודות, מצד ימין. יש מכונות, ויש גם דלפק למכירת כרטיסים.

מתחנה Wien Mitte הולך ברגל לפי המפה שהדפסתי לעצמי מראש ליעד הראשון – חנות של Magenta במרכז העיר לקניית סים.

בדרך לשם אני נתקל בפסל מרשים, מכוסה בגרפיטי עם המילה Schande, שמשמעותה – בושה. למה מישהו כיסה את הפסל הזה במילה בושה? תכף תגלו.

בכל אופן, אני מגיע לחנות. 10 יורו ל-8 ג’יגה גלישה. מספיק בהחלט.

משם אני מתחיל לצעוד לכיוון המלון, הפעם בעזרת גוגל מפות.

 ממש על הדרך למלון אני מגלה שאני עובר ליד המסעדה הטבעונית Veggiezz, אז אני בולס איזה המבורגר טבעוני טעים(!). פוסט על כל המסעדות הטבעוניות שאכלתי בהן ייצא בנפרד.

השעה 14:46 ואני רעב! לוקח את קו רכבת S7 לתחנת Wien Mitte במרכז העיר. מאוד נוח וזול.. 4.30 יורו לכרטיס. זו תחנה שהיא רבע שעה הליכה מהמרכז, ויש שם גם קניון. אתם תראו את המקום שבו מוכרים כרטיסים מייד אחרי שאתם יוצאים מהאולם איסוף מזוודות, מצד ימין. יש מכונות, ויש גם דלפק

מתחנה Wien Mitte הולך ברגל לפי המפה שהדפסתי לעצמי מראש ליעד הראשון – חנות של Magenta במרכז העיר לקניית סים.

בדרך לשם אני נתקל בפסל מרשים, מכוסה בגרפיטי עם המילה Schande, שמשמעותה – בושה. למה מישהו כיסה את הפסל הזה במילה בושה? תכף תגלו.

בכל אופן, אני מגיע לחנות. 10 יורו ל-8 ג’יגה גלישה. מספיק בהחלט.

משם אני מתחיל לצעוד לכיוון המלון, הפעם בעזרת גוגל מפות.

 ממש על הדרך למלון אני מגלה שאני עובר ליד המסעדה הטבעונית Veggiezz, אז אני בולס איזה המבורגר טבעוני טעים(!). פוסט על כל המסעדות הטבעוניות שאכלתי בהן ייצא בנפרד.

תיבת אוצר היסטורית - למה הוינאים מתביישים בפסל הזה?

מסתבר שהמונומנט שנתקלתי בו הוא פסל של קארל לואגר. מי היה קארל לואגר, אתם שואלים?

אז מסתבר שהוא היה ראש העיר של וינה בתחילת המאה ה-20, ממש בשלהי תקופת הקיסר פרנץ יוזף, שעוד נגיע אליו בתיבות האוצר הבאות.

אז למה הוא מכוסה בגרפיטי ועוד בגרפיטי מוזהב עם המילה “בושה”?

יש הרואים בלואגר “מבשר הנאציזם”. הוא היה בעל אידאולוגיה גרמנית-לאומנית ושנא קבוצות מיעוטים. בין היתר, הוא היה אנטישמי, והאשים את היהודים בהידרדרותה הכלכלית של וינה. הוא פנה בעיקר לבני המעמדות הנמוכים בווינה, וניסה להסיתם נגד היהודים בעיר, שרובם היו שייכים למעמד הבינוני המשכיל. לואגר קרא: “היהודים הללו, הם שודדים מאתנו את כל הקדוש לנו! מולדת! לאומיות! ולבסוף גם את רכושנו!”.

לואגר היה כריזמטי מאוד, ודמגוגי מאוד, והשפיע על לא אחר מאשר אדולף היטלר באי-כבודו ובעצמו. היטלר כתב על לואגר בספרו “מיין קאמפף” שהוא היווה מודל לתוכניתו האנטי-יהודית.

הוא אפילו השפיע על הרצל, אבל בצורה הפוכה. בחירתו לראש עיריית וינה הובילה את הרצל להבין שאין ליהודים מה לחפש אמנציפציה באירופה, ושעדיף לחפש פתרון לאומי אחר.

אז בקיצור, לפני כשנה וחצי, ביוני 2020, קולקטיב של אמנים ואקטיביסטים אוסטרים החליטו להביע את מחאתם וריססו את המילה בושה על פיסלו של לואגר.

העירייה מחקה את הגרפיטי, ואחרי כמה ימים הוא הופיע שוב. וכך שוב, ושוב ושוב. האקטיביסטים לא ויתרו, וכל פעם שהעירייה מחקה את המילה “בושה”, היא רוססה מחדש. אפילו בזהב (כפי שתוכלו לראות בתמונה). גם כשארגון ימין קיצוני מחק את הכתובת בזהב, היא שבה והופיעה מחדש יום למחרת.

באוקטובר 2020, שבוע לפני הבחירות בוינה, ארגוני שמאל הקימו את “משמרת הבושה” – משמרות מחאה ששמרה על הפסל יומם וליל, כדי שהעירייה לא תמחק את הבושה. תרתי משמע.

אז מסתבר שעד היום, אף אחד כבר לא מוחק את הבושה. והיא תשאר שם, עד שיסירו את הפסל מעל פני האדמה.

פיסלו המושחת של קארל לואגר

חוות דעת על המלון Riess City Hotel

אז בגלל הקורונה, נמנעתי הפעם מלישון במעונות עם עוד 8 אנשים. בעקרון עדי ביקשה שאמנע, אבל במהלך הטיול הבנתי גם שככה עדיף. כשהקורונה בשיאה, ואתה מתחיל להשתעל בבוקר, או מישהו אחר משתעל בלילה, זה יכול להיות לא נעים…

אז בחרתי את המלון בגלל המיקום שלו, ובגלל המחיר שלו. רבע שעה הליכה ממרכז העיר, ב-640 ש”ח ל-3 לילות. המלון עצמו צנוע מאוד. מסדרון ארוך עם חדרים. יש פיצריה למטה שהיתה מלאה כל ערב. אני ישנתי בחדר יחיד שנראה ממש כמו בתמונות בבוקינג. חדר נקי, צר, מיטה, שירותים, טלוויזיה, כיסא, שידה, ארונות, רדיאטור, והכל בתוך חדר מאוד קטן. אני לא הייתי צריך יותר מזה. יש גם מטבח משותף שאפשר להכין ולאכול בו ארוחת בוקר.

ה-Wifi לא היה הכי יציב לפרקים, אבל בסך הכל עבד רוב הזמן.

הפקיד בקבלה היה חביב, והזמין עבורי מונית לשדה התעופה בלילה האחרון.

אין מזגן אז אולי פחות מתאים בקיץ. החימום עצמו לא היה חזק, אבל הפקיד הסביר לי שזה בגלל שעוד לא באמת קר. ובאמת לא היה קר בחדר בכלל.

ציון 8 מתוך 10 בסולם “אבא מטייל סולו”, אבל בהחלט שווה את המחיר של 630 ש”ח ל-3 לילות.


לינק לעמוד המלון בבוקינג

ערב הכרויות חדשות בזכות Couchsurfing

תוך כדי לעיסה ב-Veggiez, אני מתחיל לבדוק אם יש כיוון לפגוש אנשים בעזרת אפליקציית Couchsurfing.

השעה כבר 17, ואני מגלה שבשעה 18 וחצי יש אירוע שנקרא Couchsurfing goes Zigmund Frued. בהתחלה חשבתי שזה מפגש של אנשים במוזיאון פרויד, שזה מגניב, כי מוזיאון פרויד זה אחד המקומות שהכי רציתי לבקר בהם כשתכננתי את הטיול הזה. אבל בסוף הסתבר שזה משהו אחר. 

מעין מפגש הכרות כזה, שבו שואלים שאלות הכרות ושאלות פילוסופיות, על החיים, בעזרת ספר שאלות כזה. כל אחד עונה מה שהוא חושב, וככה מכירים. מסקרן… יאללה! אני שואל באפליקציה אם אפשר עדיין להצטרף (כי מספר המקומות היה מוגבל) ושטפני עונה לי שכן!

עוד משהו שאני עושה זה לפתוח Event עם לינק לקבוצת וואטסאפ שיצרתי למי שמטייל בוינה בסופ”ש הזה. רעיון ששאבתי מרודי ישראל שבוודאי חקוק לכם בזכרון מהפוסט על הטיול שלי בוילנה. ואז… אני מקבל הודעה שהחשבון שלי מושעה! ואני לא מצליח להכנס יותר לאפליקציה.

מודה שכאן אני נכנס קצת ללחץ, כי חשוב לי להכיר אנשים חדשים בטיול, וזו האפליקציה הכי מתאימה למטרה הזו. בסוף אני מצליח להכנס מחשבון אחר, והלחץ יורד. האירוע עם הלינק לקבוצת וואטסאפ לא נמחק, ותזכרו את הקבוצה הזו כי היא תחזור במערכה השלישית. מסקנה: אסור לפרסם אפליקציות אחרות ב-Couchsurfing! אל תעשו את הטעות שאני עשיתי.

אני הולך עוד כמה דקות עד למלון, נח קצת, ולוקח Uber לקפה שופנהאואר, שם מתקיים המפגש. קפה שופנהאואר הוא בית קפה וינאי קלאסי. שקט, מרווח ומעוצב.

בהתחלה אני פוגש שם רק את שטפני ומרטין שארגנו את המפגש (שתיהם מורים בבית ספר) ועוד בחור שאיני זוכר את שמו. בשעה הקרובה יצטרפו עוד כ-6 אנשים. סך הכל היינו 10, מתוכן 4 נשים, ואני הייתי היחיד שלא גר בוינה. שטפני, בת 36, היא מורה לחינוך מיוחד שנפרדה מחבר שלה לפני שבועיים ובינואר עומדת לצאת לטיול של שנה בעולם, למרות שהיא היתה רוצה גם למצוא כבר את האחד שלה ולהקים משפחה.

היתה גם ספרדיה יפהפייה שעברה לוינה כדי ללמד ספרדית בבית ספר מונטסורי. וזה מה שהיא עושה. מנצלת את העובדה שספרדית זו שפה מבוקשת וכל כמה זמן עוברת ללמד ספרדית במדינה אחרת.

בריזלאית שעושה דוקטורת בבלשנות על ההשפעה של השפה על אופן החשיבה שלנו. 

בחור מאיראן(!) שעבר לוינה לפני שבועיים כדי לעבוד בחברה כמתכנת. שוחחתי איתו קצת ביחידות, והוא היה “חנון” חמוד וחייכן.

בחור וינאי יהודי, ימני עם שרשרת של מגן דוד, שטוען שאין כיבוש.

את כל הדברים האלו למדתי תוך כדי השיחה. התחלנו את השיחה במשחק הכרות שמרטין הציע – כל אחד היה צריך להגיד 3 דברים ייחודיים למקום שממנו הוא בא, והשאר היו צריכים לנחש את המקום.

אחר כך המשכנו בשאלות מתוך 2 ספרים מגניבים. אחד נקרא 3AM Questions והשני The book of Questions. היו שאלות כמו:

  • ממה אתם מפחדים יותר – שדברים ישארו אותו דבר או שדברים ישתנו?
  • אם היתה לך אפשרות להפוך לשבוע למישהו מבוגר יותר/מישהו עם נכות/מישהו יותר יפה/מישהו מהמגדר השני – במה היית בוחר ולמה?
  • אם היית צריך לבחור 5 קריטריונים שחייבים להיות אצל חבר טוב שלך – מה הם היו?
  • איזה דבר שערורייתי (Outrageous) עשיתם בחיים והאם אתם מסתכלים עליו אחורה בעונג או בחרטה?

ככה שאלנו, ומי שרצה ענה, ובאיזשהו שלב זה זרם לשיחה ספונטנית ומעניינת. איזה כיף היה!

בשעה 22 אנשים התחילו להתפזר ואני הלכתי 40 דקות ברגל לאיזור הברים ב”משולש ברמודה” ברחוב Schwedenstrasse. שתיתי בירה בפאב Morgan’s, שהשמיע אחלה מוזיקת רוק ברקע. אחר כך הלכתי ברגל למלון, שהיה לא רחוק משם, וכך נגמר לו היום הראשון שלי בוינה.

יום שישי - יום סולו

את היום התחלתי בזום בשיעור של קורס שאני עושה בארגון “דלת פתוחה” על חינוך למיניות בריאה. כן, לא בדיוק הדרך הטובה ביותר לנצל 3 שעות בטיול כל כך קצר לוינה, אבל התחייבות זו התחייבות. ובכלל, היה מעניין לשמוע על ההיסטוריה של המיניות בעירו של פרויד.

בכל אופן, אז היום שלי התחיל בשעה 11, וכבר הייתי רעב. חיפשתי מסעדה טבעונית וראיתי המלצה על על מסעדה ואיטנמית טבעונית בשם Vevi. החלטתי ללכת ברגל למרות שזה היה כ-45 דקות הליכה. זו פשוט דרך מצויינת להכיר את העיר.

בדרך עברתי ליד קתדרלה מרשימה שעברתי לידה גם בלילה, וגיליתי שהיא נקראת votivkirche.

תיבת אוצר היסטורית - ווטיפקירכה או: איך צווארון טוב יכול להציל לכם את החיים

אז מסתבר שווטיפקירכה (“כנסיית ההודיה לאלוהים”) היא אחד המבנים הנאו-גותיים החשובים בעולם, ומסתבר שיש סיפור מעניין מאחורי ההחלטה איפה ולמה להקים אותה.

היה זה בוקר קר בוינה. קר מאוד. ב-18 לפברואר 1853, לפני 178 שנים (נכון לשנת 2021). באותו בוקר הסתובב במצודת וינה אדם בשם פרנץ. או יותר נכון – פרנץ יוזף קרל הראשון פון אוסטרייך. פרנצי שלנו היה במקרה קיסר אוסטריה לבית הבסבורג. הוא נחשב לאחד המנהיגים הבולטים של אירופה במאה ה-19.

בתחילת דרכו הייתה מדיניותו נוקשה יותר ופסלה כל גילוי של לאומיות של העמים תחת שלטונו. למרות שבהמשך המדיניות הזו התמתנה, היא כמעט עלתה לו בחייו.

אז פרנץ טייל להנאתו במצודה עם שומרו, מקסימיליאן אודנל פון טירקונל, אבל אנחנו נקרא לו מקסי.

הוא לא ידע שבאותו בוקר קר, החליט עוד אדם לטייל במצודה. קראו לו יאנוש לבני. יאנוש שלנו עבד כחייט צבאי בזמן המרד ההונגרי של 1848. אותו מרד שפרץ בהונגריה במטרה להשתחרר משלטון האימפריה האוסטרית.

פרנצי, הקיסר שלנו, ניסה לדכא את המרד, אבל נכשל. אז מה הוא עשה? קרא לחברו, ניקולאי הראשון, קיסר רוסיה, שידע דבר או שניים על דיכוי, ועשה בשבילו את העבודה.

אבל יאנוש לא שכח, ובאותו בוקר קר בפברואר הוא החליט לנקום. הוא הצטייד בסכין והתקרב אל עבר פרנץ עם הסכין בידו. הקיסר נרתע מיד כשהבחין בסכין, אבל יאנוש הצליח להלום בפרנץ. למזלו, צווארונו שהיה עשוי מתכת חזקה הגן על צווארו כמעט לגמרי, ועל אף שנפצע ודימם – חייו ניצלו. שומרו של הקיסר, מקסי שלנו, הכה את ליבני בעזרת חרבו והרחיק אותו מן הקיסר.

כעבור שבוע יאנוש כבר הוצא להורג בתלייה.

מקסי מונה אחרי המאורע לרוזן של האימפריה ההאבסבורגית וקיבל לאחר האירוע את התואר “הרוזן פון טירקונל” ואפילו הוענק לו צלב המפקדים של המסדר המלכותי של לאופולד. שווה להציל את הקיסר.

ואיך כל זה קשור לכנסיית ווטיפקירכה?

אחיו של פרנץ יוזף, מקסימיליאן הראשון, קיסר מקסיקו, בנה את כנסיית ווטיפקירכה לאות תודה על הצלת אחיו. חתיכת אות.

הוא החליט על גיוס המונים. הד סטארט של תקופת הרנסאנס, אם תרצו. הוא קרא לתושבי וינה לתרום להקמת כנסייה חדשה באתר שבו בוצע ניסיון ההתנקשות. הכנסייה תוכננה כסוג של מתנת הודיה לאל (Votiv), בתודה על הצלתו הניסית של פרנץ יוזף, והיא יועדה להיות “מונומנט של פטריוטיות ומסירותו של העם לבית המלוכה הקיסרי”. 

היא נבנתה בידי אדריכל בודד, שהשגיח על הבנייה, ולא במשך מספר דורות כמקובל בקתדרלות של ימי הביניים. הבנייה החלה ב-1856 והכנסייה נחנכה כעבור 23 שנה, ב-24 באפריל 1879. בתאריך זה חלה חתונת הכסף של הזוג המלכותי – פרנץ ואליזבת (הידועה בכינויה, סיסי, שאליה עוד נגיע בהמשך).

ווטיפקירכה

מהמסעדה החלטתי ללכת למוזיאון התלת מימד והמציאות הרבודה – Trickymind. הודעתי גם ב- Couchsurfing שאשמח לשותפ/ה למוזיאון כי זה מוזיאון שמצטלמים בו, אז יותר שווה ללכת ביחד. גוגל מפות לקח אותי לשם דרך רובע המוזיאונים היפהפה, ואז נתקלתי בפסל מרשים בכיכר מריה תרזה. מסתבר שהפסל נקרא המונומנט של מריה תרזה.



תיבת אוצר היסטורית - מונומנט מריה תרזה

פסל מריה תרזה וינה הוא אנדרטה ענקית במרכז כיכר מריה תרזה. האנדרטה הזו, אחת החשובות מבית המלוכה הבסבורג, נבנתה במשך 13 שנים, ונחשפה בטקס בשנת 1888 בנוכחות הקיסרית, סיסי.

 

היא שוקלת 44 טון ונישאת לגובה של למעלה מ-19 מטר. אפשר לראות בה את הקיסרית מריה תרזה, כשהיא מוקפת ב-4 פסלים של פרשי הקיסרות על סוסים, וביניהם את אנשי החצר שמסמלים מידות של חוכמה, צדק ורחמים. 

 

מריה מברכת את האנשים ביד ימין וביד שמאל היא מחזיקה גליל מסמכים של “הצו הפרגמטי” (צו מלכותי פמיניסטי מ-1713 שהתיר להוריש את רכוש משפחת המלוכה לנשים), ושרביט. 

 

האנדרטה מוכרת כמורשת תרבותית עולמית. מריה תרזה שלטה ביד רמה על האימפריה האוסטרית משנת 1740 עד 1780. היא עשתה רפורמה במערכת החינוך ודאגה לענייני המדינה כמו גם ל-16 ילדיה. היא היתה קתולית אדוקה, ונהגה להפלות כל מי שלא היה קתולי – יהודים, פרוטסטנטים וישועים.

 

כמו המפלגות החילוניות של ימינו, היא היתה בעד לימודי ליבה. במטרה ליצור טשטוש בייחודיות היהודית ולשנות את אורח החיים היהודי, הוציאה מריה תרזה בשנת 1777 את קובץ “החוקים להסדרת החינוך היהודי”. מסמך זה הגדיר בחוק את החיוב של הקמת בתי ספר יהודיים בהם יוענק ידע חילוני ויושם דגש על כלכלה, תרבות אירופאית וידע טכני, על חשבון לימודי היהדות וזניחת מנהגים והנהגות שונות המייחדות את היהודים. 

ארמון הופבורג, כיכר מיכאלאר ומוזיאון התלת מימד

משם המשכתי מעבר לכביש וזכיתי לראות את ארמון הופבורג היפהפה מבחוץ, וממנו אל עבר מיכאלאר פלאץ, כיכר מרכזית בפתח הארמון. וסופסוף הבנתי שהגעתי למרכז וינה. מלא אנשים ברחובות, הרחובות שוקקים, מוזיקה, ואנשים מטיילים ומצלמים, אוכלים ושותים במסעדות. איזו אווירה כיפית!

משם 5 דקות למוזיאון התלת מימד, כשלצערי אף אחד לא נענה להזמנה שלי להצטרף. אז נכנסתי לבד. ובאמת הייתי שם לבד. לגמרי. בהתחלה אפילו לא היה אף אחד בדלפק שמוכר את הכרטיסים. היא הגיעה אחרי 5 דקות מההפסקת קפה שלה, ונכנסתי. לא זול. 19 יורו לכרטיס.

אז מדובר במוזיאון שיש בו ציורים על הקירות, שאפשר להצטלם וכאילו להיות חלק מהתמונה. זה מטופש, אבל מגניב ואני אוהב את השטויות האלו. למען האמת, זו אטרקציה שפחות מתאימה לטיול סולו. רצוי לבוא לכאן ב-2 כדי שיהיה מי שיצלם. אני ביקשתי מהעובדת שתצלם אותי, והיא עשתה את זה, אבל רק בקומה אחת, וזה היה קצת מביך, ולא היה לי נעים שתבוא איתי לכל הקומות. 

ניסיתי קצת לצלם בעצמי, אבל בסוף נזכרתי שבאתר שלהם ראיתי תמונה של חצובה, אז שאלתי ואז היא נזכרה שבאמת יש להם. זה בהחלט עזר וצילמתי כמה תמונות מגניבות.

עוד קטע במוזיאון זה שאם יש לכם את הטלפון הנכון (לרוב אייפון או אנדרואיד מתקדם) אז כשתכוונו את המצלמה לציור מסויים, יופיעו פתאום דמויות מצויירות על המסך שגם איתם אפשר להצטלם. לא היה לי אייפון אז קיבלתי מהם אייפון שבעזרתו צילמו אותי ואחר כך קיבלתי למייל את כל התמונות. הבעיה היא שהלינק לתמונות במייל נשמר רק לשבוע, ואני נכנסתי להוריד אותן אחרי 8 ימים… אז כל התמונות עם המציאות הרבודה אבדו לנצח.

הדבר האחרון המגניב במוזיאון זו הקומה התחתונה שכולה ציורי ענק של ואן גוך, מונה ועוד אמנים, אבל בצבעים זוהרים סוריאליסטיים. בסך הכל חוויה מגניבה, אפילו שהייתי לבד, וברגע שיצאתי משם ראיתי שמישהי נזכרה להענות להזמנה שלי ורצתה להצטרף. מאוחר מידי… אבל טוב לדעת שהיתה את האופציה.

מסע בזמן

האטרקציה הבאה שהלכתי אליה היתה ה- Time Travel Vienna.  זה מסע מגניב של קרוב לשעה, שכולל סרט ב-5 מימדים (תנועה, רוח וכאלה), ואחר כך מעבר בין חדרים שכל חדר מציג בצורה אחרת, חלק מההיסטוריה של וינה – שושלת משפחת המלוכה של הובסבורג, מגפת הדבר בוינה במאה ה-17, המוזיקאים של וינה עם משקפי מציאות מדומה ועוד. בסוף נכנסים לבונקר וחווים מה זה להיות בוינה תחת הפצצה בזמן מלחמת העולם השניה. האטרקציה היא בגרמנית אבל מקבלים אוזניות עם תרגום סימולטני באנגלית. זה לא תמיד ברור, אבל עדיין החוויה מאוד מעניינת ומרשימה. יש גם אטרקציה משלימה, שאליה לא נכנסתי, שמתמקדת בדמותה המעניינת של סיסי, קיסרית אוסטריה.

תיבת אוצר היסטורית - מי היתה סיסי ואיך המחוך שלה הרג אותה?

אליזבת, קיסרית אוסטריה הייתה דוכסית מממלכת בוואריה. בת דודתו ולימים אשתו של הקיסר האוסטרי מבית הבסבורג, פרנץ יוזף. אותו אחד שניסו להתנקש בו. למה סיסי? ככה קראו לה מאז שהיא היתה ילדה קטנה.

היא נולדה ב-1837, ובגיל 17 (!) נבחרה על ידי הקיסר להיות לו לאישה.

חיי הנישואים של הזוג לא היו שיא… לא היה לה כוח לכל הכללים הנוקשים של בני האצולה, והיא העדיפה להסתגר ולרכב על סוסים. כזו היא היתה, מרדנית שלא נכנעת למוסכמות.

גם חמתה, אמא של פרנץ, הארכי-דוכסית, סופי, לא עפה עליה. סופי בכלל העדיפה שפרנצי שלה יתחתן עם אחותה הגדולה של סיסי, הלנה. אבל הוא, החוצפן, בחר בסיסי. זה, כמובן, לא עזר לנישואים לעלות על מסלול טוב.

לזוג נולדו בתחילה 2 בנות, סופיה וגיזלה – אבל סופי ניכסה אותן לעצמה, נתנה להן את שמותיהן (לאחת קראה על שמה, כמובן), וגידלה אותן בעצמה. טוב, לא בדיוק בעצמה. בכל זאת, ארכי-דוכסית. אבל היא בחרה להן את המטפלות והמחנכות.

באחד הימים סיסי התעקשה שהבנות יתלוו אליה לאחת הנסיעות עם הקיסר, ודווקא בנסיעה הזו, אחת הבנות מתה ממחלה, בהיותה בת שנתיים בלבד. זה כל מה שסופי היתה צריכה בשביל להפיל עליה עוד אשמה, ולהרחיק ממנה עוד יותר את הבת השניה. אחר כך נולד לזוג בן זכר, רודולף. סוף סוף יורש עצר!

אז הנישואים היו דרעק, אבל סיסי שלנו צברה פופולריות בקרב בני עמה. היא למדה 7 שפות, ועשתה הרבה ספורט כדי לשמור על הגזרה, לפעמים גם צמה, או הגבילה את עצמה למאכלים מסויימים. היום היו קוראים לזה הפרעת אכילה.

היא הרשתה לעצמה להתערב בפוליטיקה, ואפילו התנגדה לדיכוי המרד ההונגרי, שבגללו בהמשך ניסו לרצוח את בעלה (ראו תיבת האוצר על ווטיפקירכה), ואפילו כתבה בגנות המונרכיה! היא זו שהביאה במאמציה להסדר הפשרה האוסטרו-הונגרית, אשר הוביל לייסוד הקיסרות האוסטרו-הונגרית המשותפת, והמעמד שלה בחצר האצולה הלך והתחזק. פרנץ כתב לה מכתבי אהבה, ניסה להוריד את אמא שלו ממנה, אבל הנישואים רק התדרדרו.

ה-30 בינואר 1889, היה יום שחור לסיסי. בנה האהוב, רודולף, יורש העצר המיועד, נמצא מת, מתבוסס בדמו, בביתן הציד, יחד עם הפילגש שלו. לאחר שנכפו על בנה נישואים שבהם לא רצה עם סטפני, נסיכת בלגיה, הוא חי בנפרד מאשתו, ולבסוף התאבד יחד עם פילגשו. תעלומת מותם הכתה גלים בכל העולם ונחשדה כזירת רצח-התאבדות. על פי דוחות רשמיים, התאבדותם הייתה כתוצאה מדרישתו של פרנץ יוזף, אביו של רודולף, שיסיים את הרומן. 

סיסי היתה שבורה. היא התנתקה עוד יותר מפרנץ ומשפחתו, ובנתה לעצמה ארמון באי קורפו. היא נכנסה לדכאון, הסתגרה עוד יותר, לבשה שחורים, והקדישה את עצמה למעשי צדקה וחסד. את רוב זמנה בילתה בים, על סיפון הספינה מירמר (Miramar), מה שאיפשר לה להימנע מחיי החצר, אירועים רשמיים ואירוח מבקרים.

היא, בניגוד לבעלה, לא הצליחה להתחמק מהתנקשות. בגיל 60, נסעה לבקר את הברונית רוטשילד ומשם נסעה לז’נבה. בעת ששהתה סיסי במלון בז’נבה בשם בדוי וללא פמליה נרחבת, יצאה ב-10 בספטמבר 1898 מן המלון, שם נקרה על דרכה אנרכיסט איטלקי בשם לואיג’י לוקני. הוא בכלל התכוון לרצוח בן אצולה צרפתי, על מנת להסב את תשומת לב ההמונים למצבם הפוליטי, אך משזה לא הגיע למקום כמתוכנן הוא החליט להתנקש בבן האצולה הראשון שיראה. לצערה של סיסי, הוא ראה אותה קודם, רץ לעברה, ודקר אותה בליבה עם פצירה.

פצירה? האמת היא שלוקני רצה לקנות סכין, אך לא היו לו 12 הפרנקים הדרושים לכך. אז הוא לקח פצירה ישנה, ולאחר שהשחיז אותה בקפידה חיבר אותה לידית עשויה מפיסת עץ הסקה. ממש מקגייוור.

העניין הוא שבשל המחוך ההדוק שלה, הקיסרית כלל לא הרגישה שנפגעה. ובעוד לוקני ממהר לברוח מהמקום, היא קמה מהרצפה ומיהרה לעלות לספינתה.

הספינה החלה להפליג, ולפתע פלטה הקיסרית “מה קרה לי?” ואיבדה את הכרתה. מיד הבינו אנשי הצוות שהקיסרית פצועה ומיהרו להחזיר אותה לבית המלון שלה על גבי אלונקה. אבל זה כבר היה מאוחר מידי, ובשעה 2:10 קבעו הרופאים את מותה.

דמותה הפכה למיתוס – נסיכה סוררת שהיטיבה עם העם, עשתה מה שבא לה, לא שמה על החוקים, ומתה בצורה טרגית.

קפה סנטרל ומסעדת Vapiano

אחרי המסע בזמן, החלטתי לחזור שוב בזמן ולהכנס לקפה סנטרל, שהיה 6 דקות הליכה משם. זה בית קפה וינאי קלאסי שקיים כבר כמעט 150 שנה. אז חיכיתי 10 דקות בתור (כמעט תמיד יש תור), נכנסתי, הזמנתי שטרודל תפוחים, שהיה סביר.. לא יותר, אבל מאוד נהנתי מהאווירה, עם הפסנתרן במרכז החדר שהנעים את זמננו, וכל הקלאסיקה הזו. מי יודע, אולי ישבתי ממש באותו שולחן שבו פרויד או טרוצקי אכלו את השטרודל שלהם ותכננו את המהפכה…

כל אחר הצהריים הזה, כל כמה זמן נכנסתי ל-Couchsurfing כי הצעתי את עצמי כפרטנר לשוטטות בעיר או ארוחה באופציית ה Hangouts. היו אנשים שהגיבו, אבל מי שהגיב לא הכי סיקרן אותי, אז ויתרתי, וסיימתי את הערב במסעדה האיטלקית Vapiano. מסעדה טובה ומיוחדת, שההגשה בה היא הגשה עצמית. כלומר, אם אתם רוצים פסטה, תעמדו בתור לפסטה, תגידו לטבח איזו פסטה אתם רוצים והוא יכין לכם אותה מול העיניים, כשאפשר לבקש של תוספת או שינוי במנה. אם אתם לבד, זה טיפה מבאס כי אם נגיד תרצו גם מרק, תצטרכו ללכת לתור של המרק ולעמוד שם עם הפסטה שקיבלתם. או ללכת לאכול אותה ואז שוב לעמוד בתור של המרק. אבל לא נורא, הזמנתי רק מנה אחת, שהיתה מעולה, ויש מלא אופציות טבעוניות.

יום שבת - טיולים והכרויות

ארמון שנבורן

הבוקר החלטתי לרכוש כרטיס לתחבורה הציבורית בעזרת האפליקציה של התחב”צ בוינה. עלה לי כ-5 יורו ליום אחד, עד 1 בלילה, ואפשר לעלות על כל אמצעי התחבורה הציבורית בתוך וינה. אפשר גם לקנות כרטיסים ל-24/48/72 שעות ויותר.

אז בעזרת גוגל מפות, התניידתי כל היום בתחבורה ציבורית. שלא במפתיע, הכל מאוד מדוייק ויעיל ונעים.

החלטתי להתחיל את היום בארמון שנבורן. הארמון שבו גר פרנץ יוזף, בעלה של סיסי, עד יום מותו. לא נכנסתי לסיור בארמון, פשוט כי זה לא כזה מעניין אותי. מבחינתי ברגע שראית חדר אחד מארמון ימי הביניים, ראית את כולם פחות או יותר. אבל טיילתי בגנים שמאחורי הארמון, וטיפסתי על הגבעה (דורש מאמץ), וגיליתי נוף מהמם של הארמון ומאחוריו פרושה כל וינה. יפהפה. בחור אנגלי שביקשתי שיצלם אותי, המליץ לי בחום ללכת לראות את קתרדלת קארל, וסיפר לי שאפשר לעלות במעלית בתוך הקתדרלה וככה לראות את ציורי התקרה ממש מקרוב. הוא הראה לי תמונות ומאוד התרשמתי, אז החלטתי ללכת על זה.

חנות הספרים הרדיקלית ודני האנרכיסטית

משם נסעתי באוטובוס למסעדה הצמחונית Hollerai, ואז במטרו לכנסיית קארל, שנקראת גם קארלסקריכה. לא סתם היא נחשבת בפי הרבים המבנה היפה ביותר בוינה. מרשימה ויפה מאוד מבחוץ (למרות שבריכת ההשתקפות היתה ריקה ממים), ואפילו זכיתי לראות זוג חמוד שהתחתן באותו יום בכנסיה ובדיוק הם הצטלמו על המדרגות עם כל המשפחה. הבעיה היתה שבגלל החתונה, האפשרות להכנס לכנסיה ולראות אותה מבפנים, שזה מה שרציתי, היתה סגורה כשהגעתי והיתה צריכה להפתח כעבור שעתיים.

אז בינתיים הלכתי לאכול במסעדה הצמחונית טולסטוי (כי האמת היא שלא שבעתי קודם), וניצלתי את הזמן כדי לנסוע לחנות ספרים רדיקלית באיזור אחר של העיר. לכל עיר שאני מגיע אני אוהב לחפש את המקומות האלטרנטיביים האלו. החנות נקראת Liberia Utopia, והיא קטנה וחמודה, ויש לה מדף עם ספרים באנגלית (כל השאר בגרמנית), ואפשר גם סתם לשבת שם עם הלפטופ ולעבוד.

קניתי לי ספר של דייוייד גרייבר עליו השלום, ופגשתי את דני – בחורה אמריקאית, אנרכיסטית, אבל חנונית, לא כזו שהורגת בני אצולה כמו לואיג’י לוקני. בכלל כל הרעיון האנרכיסטי של להרוג נשיאים ומלכים היה רעיון גרוע שבעיקר הוציא לאנרכיזם שם רע, וחלף מהר מאוד מהעולם.

בכל אופן, דני גם יהודיה, נשואה ולסבית שהגיעה לביקור בעיר כדי לבקר קברים של המשפחה שלה שמעולם לא הכירה. אבל בגדול, זה רק היה תירוץ בשבילה כדי לטייל קצת. אחרי הביקור בספריה היא נסעה למקום אחד, ואני חזרתי לכיכר קארל, אבל חלק מהדרך נסענו ביחד במטרו וככה הכרנו קצת.

בדרך גם ירדתי בתחנה בכיכר שטפן המרכזית (Stephansplatz), וסופסוף הסתובבתי בעוד מרכז הומה של העיר, וחזיתי בכנסיית סנט סטפן/קתדרלת סטפנוס הקדוש, שהיא אחת המרשימות ביותר בעיר. הבנתי שמומלץ גם לעלות למגדל לתצפית יפה על העיר, אבל אני לא הספקתי.

קתדרלת סטפנוס הקדוש

קארלקירכה, הספריה הלאומית ודוד האוסטרי שיודע עברית

בינתיים גם התכתבתי עם בחור בשם דוד שכתב לי בוואטסאפ (שהוא מצא דרך האירוע שפרסמתי ב- Couchsurfung עם הלינק לקבוצה שפתחתי. אמרתי לכם שהוא יחזור במערכה השלישית). הוא כתב שהוא ראה שאני ישראלי לפי המספר ושהוא גר בעיר אחרת באוסטריה, לינץ, ומגיע היום ב-16 לעיר להופעה של חבר שלו, אבל שעד ההופעה אין לו תכניות, ושהוא ישמח לתרגל את העברית שלו איתי! מעניין…

אמרתי שמגניב, והצעתי שנראה איפה הוא יהיה כשהוא יגיע לעיר, ואולי נפגש. בינתיים חזרתי לכנסיית קארל, נכנסתי (8 יורו כניסה), עליתי במעלית לראות את התקרה הבאמת מרשימה. אין מילים כדי לתאר את היופי הזה, אז תראו בתמונות.

אחרי שסיימתי, פגשתי את דוד על מדרגות הכנסייה, והוא הציע שנלך לספרייה הלאומית. מקום שכבר הרבה זמן הוא מתכנן לראות. לא תכננתי את זה, אבל זרמתי. הגענו וראינו תור ארוך מידי, אבל אז דוד גילה שאפשר להזמין כרטיס אונליין ולדלג על התור. בכל אופן, זו לא בדיוק ספריה. זו ספרייה עתיקה, שנראית יותר כמו כנסייה. שוב – מרשים ויפהפיה, אבל אחרי 10 דקות ממצים.

“אתה יהודי?”, שאלתי את דוד. הרי למה שהוא ילמד עברית אם הוא לא יהודי, או סוג של נוצרי אוהב יהודים כזה.

“לא, אני לא יהודי, וגם לא נוצרי, ולא מוסלמי… אין לי דת”

“הו, בחור כלבבי!”, בדיוק כמוני.

“אז מה הסיפור? איך אתה יודע עברית כל כל טוב?”

אז מסתבר שהוא מתכנת מילדות פחות או יותר, והוא חיפש עבודה כפרלינסר לפני כמה שנים באתר Upwork, ומצא לקוחות ישראלים, וממש הלך להם טוב. הם נהיו חברים, והוא עדיין עובד איתם. לפני הקורונה הוא נהג להגיע לישראל כמה פעמים בשנה, כל פעם לכמה שבועות, התאהב בשפה, בתרבות, והחליט ללמוד עברית, וקלט אותה ממש טוב! חוץ מזה, הוא גם פוליאמורי, ומיקסולוג (יש איזה 170 בקבוקים בבית שמהם הוא מכין קוקטיילים), ומנגן על פסנתר. אז היה לנו ערב נחמד, אכלנו במסעדת יוקרה שנקראת אל בורגו (עלה לי 25 יורו, והוא שילם כ-60 יורו). היו שם רק איזה 4 מנות צמחוניות/טבעוניות, אבל הן היו מעולות. אכלתי מרק תפוחי אדמה ופסטה פנה בקרם חצילים ועגבניות מיובשות. מעדן.

זהו. אחר כך נפרדו דרכנו. הוא החליט להמשיך על קורקינט חשמלי, ואני כבר הייתי עייף, והחלטתי לוותר על After Halloween Party בפאב Charlie P’s שהוזמנתי אליה באמצעות Couchsurfing, ולחזור מוקדם למלון. אחרי הכל, צריך לקום ב-2:30 לפנות בוקר לטיסה שלי ב-6.

רוצים להיות מעודכנים על הפוסט הבא לפני כולם?

כל מה שצריך לעשות זה לרשום כאן את האי-מייל שלכם (לא יותר מאי-מייל אחד כל 3 שבועות)

קארלקירכה

הספרייה הלאומית בוינה

אז איך וינה?

יפהפיה, באמת קלאסית, כיפית, נוחה, עם חיי לילה כמו שאני אוהב. בהחלט אפשר להנות בה גם אם אתם לא חובבי מוזיאונים או אמנות. יש עוד הרבה דברים לראות שלא הספקתי, כמו פארק פראטר ומוזיאון פרויד, שהיה 3 דקות מהמלון שלי, ואחת הסיבות שרציתי לבקר בוינה מלכתחילה, אבל ככה זה בטיול סולו. לספונטניות יש מחיר. מחיר טוב :).

אז כמה הכל עלה?

טיסה 158 ש”ח

מלון 640 ש”ח

תחבורה+סים 240

אובר 43 ש”ח

סים 37 ש”ח

רכבת מהשדה 16 ש”ח

כרטיס יומי לתחב”צ 21 ש”ח

מונית לשדה 123 ש”ח

מסעדות סה”כ 430 ש”ח

קפה שופנהאור 31 ש”ח

veggiez 43 ש”ח

מסעדה 35 ש”ח

vevi 76 ש”ח

hollerai 77 ש”ח

שטרודל קפה סנטרל 31 ש”ח

טולסטוי 46 ש”ח

אל בורגו 91 ש”ח

אטרקציות 192 ש”ח

טיים טראבל 62 ש”ח

מוזיאון תלת מימד 70 ש”ח

קארלקירכה 30 ש”ח

הספרייה הלאומית 30 ש”ח

נלווים 224 ש”ח

חניה בנתב”ג 138 ש”ח

בדיקת קורונה נתבג 80 ש”ח

couchsrufing 6 ש”ח

סה”כ (ללא קניות/מתנות) – 1884 ש”ח

קניות (ספר ומתנות לעדי ולילדים) – 453 ש”ח

מדריך משלים לוינה

מדריך מומלץ נוסף לוינה, שמשלים למדריך שלי בבלוג הטיולים של יפעת

וינה מזווית אחרת

טסים לוינה עם ילדים? ממליץ על הפוסט של דבורה שלפר בבלוג טיפטיול

ממליץ לעקוב אחריי גם בפייסבוק ובאינסטגרם

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *